Kolapaj
Jag verkligen sugen på att baka frågan är bara vad och om jag orkar men i vilket fall som helst tänkte jag lägga upp ett recept på en kola paj som är mycket god, som ni kan baka om ni vill. Dessutom om man köper färdig smördeg som finns i kyldisken på ex. Ica går det ännu snabbare och det blir också gott (det är okej att "fuska").
Ingredienser
Portioner: 1 paj/ca 16 bitar
Smördeg (finns även att köpa färdig ocg det funferar mint lika bra)
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
3-4 dl röda bär (t.ex. lingon, vinbär, hallon)
KOLA
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
+ ev vaniljglass till servering
Gör så här
1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
3. Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10–15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
4. Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
5. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.)
Jag brukar servera frysta hallon som jag tinar upp (i mikron) med vaniljglass till, mycket gott med syrlighet till den söta kolan.

källa
Jag gjorde den här pajen för drygt en vecka sedan och den är verkligen god om man gillar sötasaker dock blev min lite misslyckad då jag var stressad och lät inte sockret, sirapen och grädden koka tillräckligen länge så det blev istället en tjockare kolasås.
/Sofie
Ingredienser
Portioner: 1 paj/ca 16 bitar
Smördeg (finns även att köpa färdig ocg det funferar mint lika bra)
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
3-4 dl röda bär (t.ex. lingon, vinbär, hallon)
KOLA
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
+ ev vaniljglass till servering
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
3. Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10–15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
4. Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
5. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.)
Jag brukar servera frysta hallon som jag tinar upp (i mikron) med vaniljglass till, mycket gott med syrlighet till den söta kolan.

källa
Jag gjorde den här pajen för drygt en vecka sedan och den är verkligen god om man gillar sötasaker dock blev min lite misslyckad då jag var stressad och lät inte sockret, sirapen och grädden koka tillräckligen länge så det blev istället en tjockare kolasås.
/Sofie
Kommentarer
Postat av: Anonym
Åå vad gott!
Trackback